Na meer dan 25 jaar gewerkt te hebben als antroposofisch huisarts, ben ik tot september 2015 werkzaam geweest als consultatief arts voor antroposofische geneeskunde.

Daarnaast heb ik gewerkt als arts in diverse Rotterdamse instellingen voor kinderen en volwassenen  met een  verstandelijke beperking, o.a. in  Huize Thomas, Bride en Helias. Juist de combinatie van het contact met mensen mét en zonder een handicap maakt voor mij het beoefenen van geneeskunde tot een boeiende en inspirerende activiteit.


Lees verder.. »

Wie ben ik? Met alle kennis die we kunnen ontlenen aan de moderne wetenschap, wordt het er niet eenvoudiger op om deze vraag te beantwoorden. Want laten we wel wezen: ons DNA, evolutionair tot nu toe een zekerheid, is aan verandering onderhevig, bijvoorbeeld door langdurige stress, en niet meer de rotsvaste basis van ons bestaan. En we zijn voor ons fysieke voortbestaan volledig afhankelijk van ons microbioom, dat ons hele functioneren, van denken tot doen, beïnvloedt en verandert. Waar of waarin zijn we nog onszelf en, wanneer we “ik” zeggen en daarmee iets uniek persoonlijks willen aangeven, waartegen zeggen we dan “ik” en wat bedoelen we daarmee.
Lees verder.. »

In de wereld van de alternatieve geneeskunde gooit de zogenaamde leaky gut, oftewel het lekke darmsyndroom, hoge ogen wanneer het gaat om het verklaren van de meest uiteenlopende problemen als diabetes 1, reuma, laaggradige ontstekingen,ziekte van Crohn, overgewicht, autisme en prikkelbare darm syndroom. De reguliere medische wetenschap wijst de relatie van een lekke darm met deze problemen voo

ralsnog af, waarover later meer. Wat is een lekke darm?
Lees verder.. »