Het is altijd prettig om iets te kunnen doen voor een ander. Daar hoef je niet eens hulpverlener voor te zijn. Wanneer iemand zich, zoals nu aan het einde van de winter,  al een tijdje niet zo lekker voelt of niet goed kan opknappen van een griep of andere ziekte, kun je bijvoorbeeld een voedingsbad voor hem of haar maken. Iemand zit niet lekker in zijn vel, het kraakt in zijn voegen of hoe je het maar zeggen wil. Er is geen balans, evenwicht tussen alle organen en systemen in het lichaam. Dan is het moment aangebroken om hem in bad te stoppen. Het is niet moeilijk en je doet er een hoop goed mee. Wat is een voedingsbad en hoe gaat dat dan.

Wat heb je er voor nodig:

  1. ligbad of voor een (klein) kind een flinke teil. Vullen met water van 37 ºC.
  2. badthermometer
  3. badjas of een groot badlaken
  4. handdoek
  5. lekker warm bed
  6. schaal, mesje
  7. als ingrediënten een halve liter melk, een ei, een halve uitgeperste citroen en een eetlepel honing. Melk (kalk!) gebruik je om op aarde te komen, het ei appelleert aan het nieuwe leven, de samentrekkende citroen maakt je wakker en de honing geeft je de energie om je als persoon te uiten. Zo worden alle niveaus van het mens-zijn, het aardse, het vitale, het bewuste en het zelfbewuste element  aangesproken.

Meng in een pannetje de melk met de honing en het losgeklopte ei. Druk de halve citroen in het bad met water van 37 ºC (goed controleren met de thermometer!) met de onderkant van een glas uit op de bodem. Het lukt het beste als je de halve citroen onder water even stervormig insnijdt. Voeg de inhoud van het pannetje toe aan het bad en roer het water een paar minuten goed door met een 8-vormige beweging, zodat het zich door het hele bad verspreid heeft.

Dan kan de “patiënt” in het bad. Het is belangrijk dat er rust om het bad is. Geen televisie kijken ondertussen of naar harde muziek luisteren. Bij kinderen werkt het goed om wat voor te lezen of wat te zingen. In elk geval moet je erbij blijven, voor het geval dat degene die in bad ligt in slaap valt.

Na ongeveer 10 á 15 minuten kan de patiënt uit het bad komen en ingewikkeld worden in de badjas of het badlaken. Niet afspoelen of afdrogen dus! Het met een kruik voorverwarmde bed wacht. Het is vaak zo dat de patiënt dan meteen lekker inslaapt. Het is dan ook handig om het voedingsbad voor de nacht te doen, zodat het niet nodig is om je na het bad weer aan te kleden. Mocht het niet anders kunnen, dan moet er na het bad minstens een uur gerust worden.

In de regel is het genoeg om dit 1x per dag gedurende 14 dagen te doen. In totaal krijgt iemand dan 7 baden. Eventueel kun je na een pauze van 14 dagen zo’n serie herhalen.

Nogmaals: het is niet moeilijk en je doet er je kwakkelende medemens een groot genoegen mee. En het is nog leuk ook!

Aart van der Stel

.